MŽ Agromarket d.o.o. | Pooblaščeni STIHL trgovec in serviser
| Pon: 08:00 - 16:00

DROBILNIKI ZA UČINKOVITO MULČENJE IN KOMPOSTIRANJE

Vrtni drobilniki

Z vrtnimi drobilniki STIHL boste trden in mehek odrez dreves, grmičevja in drugih rastlin enostavno spremenili v zelo dragocen material za mulčenje in kompostiranje.

DROBILNIKI STIHL OLAJŠAJO DELO Z OSTANKI OBREZOVANJ

Spomladi je treba urediti vrt, jeseni pa običajno sledi še zadnje obrezovanje. Pri teh opravilih vam bodo drobilniki STIHL prihranili veliko časa. Pri obrezovanju namreč nastaja veliko odpada, npr. vej in zelenega odreza. Ta, če ni ustrezno predelan, zaseda veliko prostora in običajno smetnjak za biološke odpadke ne zadostuje. Zato je velikokrat treba te ostanke odpeljati na večja komunalna zbirališča. Ali vam je ta situacija znana? Potem ne bo škodilo, če si ogledate naše električne in bencinske drobilnike. Z zmogljivim drobilnikom STIHL boste zanesljivo poskrbeli za red na svojem posestvu. Naši vrtni drobilniki bodo znatno zmanjšali prostornino takšnih odpadkov.

Drobljenje vrtnih odpadkov ima številne prednosti:

  • Z drobljenjem zmanjšate prostornino odpadkov za do 75 %, s čimer olajšate odstranjevanje in nadaljnjo predelavo.
  • Zdrobljeni material lahko uporabite za prekrivanje tal, kot kompost, za gnojenje ali pripravo humusa.
  • Kompostirani ostanki vsebujejo vredne hranilne snovi, ki vam bodo prihranili stroške za dodatno gnojenje.

KATERI VRTNI DROBILNIK JE NAJPRIMERNEJŠI ZAME?

Pri izbiri si pomagajte z naslednjimi vprašanji.

Ali je na voljo električni priključek? Če je, potem lahko izbirate med bencinskimi in električnimi drobilniki. Če ni, potem v vsakem primeru potrebujete bencinski drobilnik.

Kakšen material želite drobiti? Debelejše veje in olesenele ostanke ali mešan material, npr. listje, zeleni odrez in tanjše veje? Ali pa kar oboje? Vrsta materiala in količina sta dva pomembna dejavnika. Zmogljive bencinske drobilnike priporočamo pri mešanem materialu in večjih količinah. Pri električnih drobilnikih, ki ne proizvajajo izpušnih plinov, najdete osnovne kompaktne modele za manjše količine trdega materiala ali takšne z večjo močjo, ki so namenjeni večjim količinam različnih vrst materiala.

Ali delate v mirnejšem okolju? Potem poskrbite, da uporabljate takšne modele, ki so opremljeni z zvočno izoliranim lijakom, ali pa uporabite kar drobilnike z drobilnim valjem.

Obiščite spletno trgovino STIHL in si oglejte obsežen prodajni program naših drobilnikov. Tam lahko primerno napravo tudi kar naročite.

KAJ SO PREDNOSTI DROBILNIKOV STIHL?

Vrtni drobilniki STIHL zagotavljajo preprosto upravljanje in so opremljeni z zvočno izoliranim lijakom, ki znatno zmanjša hrup pri delu. Dodatno prednost nudijo drobilniki s sistemom z dvema komorama in s tehnologijo nasprotne rotacije. Pri sistemu z dvema komorama lahko hkrati dovajate trde veje in mehek zeleni odrez. Vsaka komora ima svoje nože, s čimer sta zagotovljena zelo učinkovito delo in odličen učinek. Drobilniki STIHL s tehniko nasprotne rotacije ob pritisku gumba spremenijo smer vrtenja nožev za drobljenje. Pri vrtenju v desno zdrobijo trd material, npr. les in veje, v smeri levo pa se mehki ostanki rastlin predelajo v maso za kompostiranje. Na tak način zagotovite daljšo življenjsko dobo nožev.

DROBILNIKI Z DROBILNIM VALJEM ALI NOŽEM

Najpogosteje se uporabljata izvedbi z drobilnim valjem in drobilnim nožem. Razlikujeta se predvsem v tehniki, s katero se nareže material. Z zmogljivim drobilnikom STIHL z nožem boste olesenele in mehke ostanke rastlin brez težav predelali v vreden mulč. Pri tej vrsti drobilnika bodo hitro vrteči se in ostri noži narezali travo in ostanke rastlin na majhne koščke. Predelan material lahko uporabite za mulčenje ali za prekrivanje rastlin kot zastirko. Večina drobilnikov STIHL z nožem uporablja rezalno orodje v »sendvični gradnji«, ki proizvaja zelo malo vibracij. Opremljeno pa je tudi z dodatnimi krilatimi noži in trgali. S tem se zagotovi učinkovito drobljenje vrtnih odpadkov.

Z drobilnikom z drobilnim valjem pa lahko zelo dobro pripravljate material za kompostiranje. Pri teh modelih rezalni valji v notranjosti najprej narežejo in zatem stisnejo veje in vrtne odpadke. Tako prejmete organski material, ki hitro razpade, saj valji natrgajo vlakna in s tem olajšajo dostop mikroorganizmov, ki poskrbijo za kompostiranje. Ta način obdelave povzroča malo hrupa, zato drobilnike s takšno tehnologijo imenujemo tudi tihi drobilniki. Dodatna prednost drobilnikov z drobilnim valjem je samodejno uvlečenje materiala. Zato ni potrebe bo potiskanju materiala v drobilnik. Naše drobilnike z drobilnim valjem prepoznate po oznaki »L« v imenu.

Tako raznolik, kot je naš prodajni program drobilnikov STIHL, tako pestra je tudi oprema za drobilnike, ki vam bo olajšala delo z njimi. Sem sodi npr. robustna 50-litrska posoda za zdrobljen material ali lijak za predelavo različnih vrst materiala.